unsplash-image

Mensenrechten die geschonden worden door geautomatiseerde surveillance

Mensenrechten die geschonden worden door geautomatiseerde surveillance

Mensenrechten die geschonden worden door geautomatiseerde surveillance

Hoe kun je het publieke debat over de schending van mensenrechten door geautomatiseerde surveillance op de kaart zetten? Het eerste wat je dan moet doen is begrijpen hoe groot het probleem is. Maar hoeveel camera's zijn er eigenlijk en welke schenden de mensenrechten? Om dit probleem inzichtelijk te maken, is deze app ontwikkeld. Met deze app nodigt een vooraanstaande mensenrechten organisatie dmv gamification de gebruikers uit om surveillance camera's te melden. Een soort flitsmeister voor surveillance camera's dus.

De app geeft gebruikers op een vriendelijke manier de mogelijkheid om plekken te melden waar geautomatiseerde surveillance plaats vindt. Denk aan gezichtsherkennings software bij demonstraties. Deze meldingen worden dan doorgegeven aan het Autoriteit Persoonsgegevens, om deze specifieke systemen te laten onderzoeken en te beoordelen of deze surveillance mensenrechten schendt of niet. Door dit over langere tijd te doen, kan de grootte van het probleem inzichtelijk worden, en maatschappelijk aangekaart worden. 

Om dit mogelijk te maken heb ik als ontwerper inspiratie geput uit diverse dating-, motivatie-, dataficatie- en augmented reality apps.

 

 

Png zwart spotlove
Secret Creeper pnh
Camtracker
Encounter

Studio Tom Schouw
tomschouw@gmail.com
+31611113601

Instagram: @tomschouw


© 2021, Tom Schouw. All Rights Reserved.